De raad heeft woensdag 5 juni j.l. de straatnamen ‘Jacob de Ranitzstraat’ en ‘Porrenhofstraat’ vastgesteld voor de Stelt-Zuid. Samen met inwoners van Lent heeft de straatnaamcommissie gekeken naar geschikte straatnamen voor dit gebied. In het Raadbesluit van 2008 is vastgesteld dat er voor de Stelt de thema’s ‘historie van Lent’ en ‘oude beroepen’ gelden. Uit gesprekken met inwoners van Lent is naar voren gekomen dat zij een voorkeur hebben voor de ‘historie van Lent’.

Jacob de Ranitzstraat
Jacob de Ranitzstraat verwijst naar de eerste burgemeester van Lent, Jacob Frans de Ranitz. Hij is in 1773 geboren in Paramaribo. Hierna heeft hij carrière gemaakt bij de marine, daar was hij luitenant ter zee. Hierna stapte hij over naar de landmacht. Hij was van 1811 tot 1817 maire van de gemeente Lent met Doornik en Ressen, en kan daarmee als eerste burgemeester van Lent worden aangemerkt. Van 1817 tot zijn overlijden was hij schout en burgemeester van Bemmel.

Porrenhofstraat
De Porrenhofstraat verwijst naar de naam van de verdwenen boerderij die ter hoogte van de Bemmelsedijk 7 stond. Deze boerderij heette de Porrenhof. De boerderij is in 2001 afgebroken. Volgens Rob Essers, die op een site de besluitvorming over wijk- en straatnamen in Nijmegen bijhoudt, is de naam vermoedelijk een verwijzing naar afgeknotte wilgen, die in de volksmond ‘porren’ werden genoemd.

Eerder al kreeg de historie van Lent een plek in het noordelijk deel van de Stelt. Hier zijn namen als Jan van Ruitenbeekstraat, Jan Anne Beijerinckstraat en Schrouwmolde aangewezen voor de straten, verwijzend naar Lentenaren die een belangrijke rol hebben gespeeld.

Klik hier voor de plattegrond.